Zvolte správný typ řetízku dle výstřihu a tvaru krku

Náhrdelník Srdce se zirkony stříbrný
 
Existuje řada tipů, jak správně nosit šperky, jak je kombinovat a co si počít, když na sobě máte nezvyklý nebo komplikovaný výstřih. Rozhoduje řada faktorů, třeba velikost hrudníku, barva svršku, ale třeba i šířka vašeho krku. Není to jen tak. Klasické drobné řetízky snesou hodně, ve správně vybraném výstřihu, ale mohou zazářit. A co si počít s výraznějšími masivními řetězy?
 
Jak vybrat správně náhrdelník tak, aby vše ladilo, jak má? 
 
Tvar výstřihu
 
Jedním z hlavních a nejvýraznějších faktorů při výběru náhrdelníku je typ výstřihu. Do hranatých a nabíraných výstřihů se skvěle hodí hodně krátké chokery a náhrdelníky, které jsou pevně kolem krku, nebo ty, které jemně splývají s klíčními kostmi. Stejně dobře ale působí i masivní řetězy, které mohou být v různé délce. 
 
V kulatém výstřihu se vyjímají všechny typy řetízků i řetězů. Ty jednoduché by měly délkou zapadat do jeho tvaru. Neměly by výstřih přesahovat, ale měly by být minimálně jeden centimetr nad jeho lemem. Pokud zvolíte řetízek s přívěskem, řiďte se hloubkou výstřihu. Pokud chcete upozornit na délku svého krku, můžete klidně medailonek nechat viset až přes jeho hranu. 
 
Výstřih ve tvaru V si přímo říká o řetízek, který bude kopírovat jeho tvar. Můžete volit třeba jednoduchý řetízek s uzlem na konci, přívěsek ve tvaru kapky nebo kotvy. Zkrátka vše, co bude napodobovat tvar V. 
 
Do lodičkového výstřihu zvolte dlouhý řetěz nebo perlový náhrdelník. Jen musí sahat až k linii výstřihu a nesmí být příliš krátký. Srdcový výstřih zase nejlépe funguje s náhrdelníkem střední nebo krátké délky. Ideálně bez výrazných přívěsků. Výstřih ve tvaru srdce je natolik výrazný, že by ho příliš složitý a výrazný šperk přebil. 
 
Asymetrické výstřihy mohou mít mnoho podob. Pravidlo, které pro ně ale platí vždy, je, že by náhrdelník neměl být příliš krátký ani masivní. Akorát by vám zkrátil horní část těla. Platí, že čím delší, tím lepší. Pohrajte si také s vrstvením. Asymetrické výstřihy snesou mnohé, tak toho využijte. 
 
Náhrdelník circles a halenka s límečkem svítivě růžová
 
Topy s límečkem můžete doplnit jakýmkoliv typem náhrdelníku. Pokud chcete rozhalenku zaplnit něčím výrazným, zvolte masivní náhrdelník s barevnými kameny, nebo třeba výrazné řetězy. Rafinovaně ale budou působit i jemné nenápadné řetízky. Přes zapnuté límečky nebo roláky potom můžete vrstvit třeba perlové náhrdelníky a masivní řetězy. Na večer třeba můžete límeček doplnit výrazným zlatým náhrdelníkem, který bude viset těsně pod hranou límečku. 
 
U topů, které mají výstřih těsný kolem krku můžete zvolit libovolnou délku i tvar řetízků. Záleží především na příležitosti. Na večer se hodí dlouhé perly, přes den je ideální řetízek s přívěskem
 
Velikost hrudníku
 
Každé postavě sluší něco jiného a záleží třeba i na velikosti hrudníku. Není překvapením, že malé hrudníky snesou prakticky vše, kdežto ty obdařenější by se měly vyhnout délkám, které by končily v nelichotivých místech. Třeba na hraně ňader. V takovém případě buď délku zkraťte, nebo sáhněte po mnohem delším řetízku, který bude viset přes. 
 
náhrdelník gaia blog
 
Délka krku
 
Pro majitele krátkých krků platí obecný předpoklad, že se ho budou snažit opticky prodloužit. Hlavním pravidlem je nebrat řetízek kratší než ke klíčním kostem. 
 
Dlouhý krk je zase dle obecných pouček vhodný pro jakékoliv délky i typy náhrdelníků. Záleží ale především na vašem vkusu. Důležité jsou i další okolnosti, třeba délka vlasů, typ postavy nebo tvar obličeje. Pokud si ale nebudete jisti, řiďte se svým pocitem. Jen vy nakonec víte, co vám sluší nejvíce.