Celý březen rozdáváme náušnice zdarma k prstýnku s motivem zajíčka 🐰

Symbol srdce - symbol, který se stal fenoménem

Zkoušeli jste se někdy zamyslet, kde se vlastně vzal nejpoužívanější symbol pro vyjádření lásky? Jeho dlouhá cesta světovou historií vás možná překvapí.

Z orientu přes olymp až na šperky

Snad žádný symbol není tolik známý a používaný jako srdce. Jednoduchý tvar, který dokáže nakreslit i malé dítě. Symbol, se kterým se můžete setkat opravdu po celém světě a který je tu s námi už několik tisíciletí.

 

  • Kde vlastně vznikl a jaký byl jeho původní význam?

    • Jeho historie je skutečně velice zajímavá.

    • Nemá totiž se stejnojmenným lidským orgánem mnoho společného.

Vystopovat ho můžeme v dávné minulosti, a to před pěti tisíci lety, kdy se začal objevovat na starověkých vázách v souvislosti s milostnými výjevy. Jeho tvar je odvozen od lístků břečťanu či fíkovníku, které ozdobným způsobem zakrývaly intimní části nahého lidského těla. Postupně se z Orientu (kde jsou jeho první stopy) začal dostávat do celého světa. Starověké Řecko, které se rádo nechávalo inspirovat jinými kulturami, pochopitelně nevyjímaje. A tam ho podle svého zvyku vynesli až na bájný Olymp a vložili do rukou boha vína Dionýsa.

 

  • Tím pádem dostává zcela jasný význam.
  • Stává se symbolem smyslnosti a vášně.

Šperky se symbolem srdce_1

Na chvíli do nevěstince a pak na důstojné pietní místo

Čtvrté století našeho letopočtu k němu bylo lehce macešské. Symbolem srdce se totiž značil nevěstinec. Malé srdíčko ale svůj boj o lepší pozici nevzdávalo a postupně začalo pronikat do ušlechtilejších míst. Z nevěstinců se totiž vydalo na hřbitovy. A to v podobě původních břečťanových listů. Jeho srdcovité listy, které se ovíjely kolem náhrobků, měly symbolizovat lásku až za hrob.

 

  • Břečťan tuto funkci plnil velice dobře.

  • Je to velmi odolná vytrvalá bylina, a tak se mnohdy stává, že hrob už podlehl zubu času a břečťan stále roste na svém místě.

Břečťan nejprve zdobil řecké a římské náhrobní kameny a postupně pronikl i do křesťanského světa.

Zelené srdíčko se mění na červené

Další záhadou je změna ze zelené barvy na červenou. Kdy k ní došlo? V dávných romantických dobách trubadúrů a krásných dam. Ve středověku, v počátcích písemnictví, kdy se klášterní ilustrátoři předháněli v dokonalosti svých výtvorů, můžeme vidět zamilované páry u stromu života, který je ozdoben listy (pochopitelně ve tvaru srdce) v červené barvě. Červená barva symbolizovala krev a lásku.

 

  • Historické tápání a hledání vlastní identity našeho srdce bylo tedy u konce a malé červené srdíčko dostává pevnou podobu a stává se pravděpodobně už navěky symbolem lásky.

  • Symbolem červeného srdce jsme se nechali inspirovat a vy ho tak můžete objevit na populárním náramku Blush Heart.

Šperk s motivem srdce je vhodný pro každou příležitost

Krásné na tom je, že na toto „logo“ nikdo nemůže uplatňovat autorská práva. Můžeme ho tedy bez jakýchkoliv obav používat všichni, a to kdykoliv a kdekoliv se to hodí. Proto ho do svých dílen s nadšením přijali i zlatníci a výrobci šperků. Srdíčko najdeme na náramcích, náušnicích, prstenech i náhrdelnících. Postupně se zdokonalovalo, a tak jej můžete věnovat milované osobě na oblíbeném náramku, kterým je náramek Spojená Srdce. Tento šperk důmyslným způsobem význam symbolu lásky ještě více posílil. Už tu není jen osamělé srdíčko, které má vyjádřit cit, ale dvě spojená srdce, která žádná síla nedokáže rozdělit. Tento prvek jsme zakomponovali například i do řetízku Two Hearts.

 

  • Symbol srdce ale nemusí vyjadřovat jen lásku mileneckou.

  • Stále více se dostává do obliby šperk, který má připomínat nejkrásnější okamžiky v lidském životě.

  • A tím je okamžik zrození života nového.

Pro tuto připomínku se využívají šperky, na kterých je zpodobněno jedno menší srdíčko, které je pod ochranou většího symbolu srdce. Tímto vyobrazením jsme se inspirovali v podobě pouplárního řetízku Shell Heart. Šperkem se srdíčkem prostě nikdy nic nepokazíte. Může to být vhodný dárek pro vyjádření lásky milenecké i mateřské.

 

Srdíčko má prostě pevné místo v každé kultuře a každé době. Je to něžný symbol, který vyjadřuje vždy to samé. A tím je krásný cit.

 

náramky a náušnice se srdcem_1