Jak pečovat o stříbrné šperky?

Šperky jsou tu od toho, aby nás zdobily. K tomu, aby nás však ozdobily co nejlépe a vypadaly stále jako nové, je nezbytná správná péče. Jak tedy o stříbrné šperky pečovat? Řiďte se našimi tipy a blýskněte se šperky bez jediné chybičky.

Stříbrný korálkový náramek Křížek_1

Šperky si zaslouží vlastní místo

Kam odkládáte stříbrné šperky, když je zrovna nenosíte? Že jednou na poličku nad umyvadlem a jednou na skříňku? Pak jste možná taky zjistili, že se na nich podepsal zub času. Zkuste to tentokrát jinak. Ukládejte vždy šperky do krabičky nebo do sáčku, odvděčí se vám tím, že je nebudete muset příliš často čistit.

Vyhněte se vlhkosti a vodě

Stříbrným šperkům kontakt s vodou, chlorem nebo solí neprospívá. Doporučujeme je proto odkládat při sportu nebo koupání v bazénu a v moři. Stříbrné šperky rychle přicházejí o svůj lesk a barvu i v případě, kdy jsou vystaveny potu a také vysokým teplotám. Šperkům proto nesvědčí ani saunování.

Pozor na chemické látky 

Kromě výše zmíněného stříbrným šperkům také neprospívají chemické látky v podobě parfémů, krémů nebo laků na vlasy. Šperky si proto nasaďte až ve chvíli, kdy jste své tělo provoněli parfémem nebo aplikovali na vlasy lak.

Při mechanické práci šperky odložte

Stříbro patří k měkkým kovům, takže se může vlivem mechanické síly deformovat. Pokud se tedy chystáte vykonávat těžší práci, šperky opět odložte.

Prstýnek Zajíček stříbro 925_1

Jak stříbrné šperky vyčistit?

Co dělat, pokud stříbrné šperky zčernají? Nemusíte se jich hned vzdávat, stačí se pustit do jejich čištění. Stříbro můžete vyčistit hned několika způsoby.

  • Nechte to na odborníkovi

Jednou z možností, jak šperkům dopřát důležitou péči, je zanést je k odborníkovi, který je vyčistí profesionálně, například ultrazvukem.

  • Roztok na čištění stříbra nebo čisticí utěrky

Stříbrné šperky můžete vyčistit také doma s pomocí roztoku na čištění stříbra nebo čistících utěrek, které jsou vhodnější pro šperky s kameny. Tyto přípravky zakoupíte v drogérii.

  • Domácí čistění

Šperky můžete doma vyčistit i bez speciálních přípravků. Vystačte si s měkkým hadříkem navlhčeným ve vlažné vodě a troškou jemného mýdla.

Správná péče o stříbrné šperky se vám vrátí krásným vzhledem a dokonalým leskem. Tak se držte našich rad a prodlužte životnost svých oblíbených šperků.

St%C5%99%C3%ADbrn%C3%A9%20%C5%A1perky%20od%20bangles%20st%C5%99%C3%ADbro