Můžou se stříbrné šperky dostat do kontaktu s vodou?

Je možné se se stříbrnými šperky sprchovat, plavat v bazénu nebo se s nimi dokonce vydat do moře, aniž by došlo k jejich poškození? S přicházejícím létem se čím dál tím častěji objevují dotazy na to, jak to vlastně se stříbrem a vodou je. V tomto článku vám vaše otázky objasníme.

Náramek na nohu Kotva bangles

Černání stříbrných šperků

V souvislosti s vodou a stříbrem se často mluví o černání šperků. Možná už jste také někdy slyšeli, že pravé stříbro nečerná. Není to však pravda, černání stříbra je totiž jeho přirozenou vlastností. Za černáním totiž stojí oxidace, která je běžnou reakcí stříbrné slitiny na kyselé složky, ke kterým patří například pot nebo zmíněná voda. Tomuto procesu tedy není možné zabránit a není důvodem k reklamaci. Oxidaci je však možné oddálit pravidelným čištěním šperků a také tím, že nebudou v častém kontaktu s vodou.

Do sprchy se stříbrem? Ano, nebo ne?

Je nutné si před sprchováním stříbrné šperky sundat? Pokud jsou ošetřeny rhodiovou vrstvou, jež stříbro chrání před poškrábáním a negativními vlivy okolí, několik minut ve sprše jim neublíží.

Plavání v bazénu

I když by se mohlo zdát, že není rozdíl v tom, jestli se šperky půjdete do sprchy nebo do bazénu, opak je pravdou. Při plavání v bazénu jsou totiž šperky vystavovány nejen působení vody, ale také chlóru, který má negativní vliv na řadu materiálů. Stříbro a dokonce i zlato může v chlorované vodě zčernat.

Puzetové náušnice s kotvou a modrým zirkonem_1

A co koupání v moři?

I přesto, že slaná mořská voda není pro stříbrné šperky tak ničivá jako ta chlorovaná, doporučujeme se stříbrnými šperky do moře nechodit. Opět totiž může mořská voda mít korozivní účinky.

Tip: Pozor i na parfémy

Na závěr máme ještě jedno doporučení. Stříbrnými šperky se ozdobte až ve chvíli, kdy jste své tělo provoněli svým oblíbeným parfémem. Pokud byste totiž parfém aplikovali přímo na povrch stříbrného šperku, mohl by ztratit svůj krásný lesk.

Stříbrné šperky od bangles.cz_1