Celý březen rozdáváme náušnice zdarma k prstýnku s motivem zajíčka 🐰

Co jste možná o svátku sv. Valentýna nevěděli?

Svátek sv. Valentýna může být pro muže krásnou příležitostí, jak své vyvolené opět dokázat, že je pro ně tou jedinou. A to i po několika letech společného života.

Svatý Valentýn – světec, na kterého se nezapomnělo

Pro mnoho z nás je 14. únor jedním z nejdůležitějších dnů v roce. Týká se především těch šťastných, jejichž srdce pro někoho bije. A naopak. Stejně krásné jako milovat, je být milován. Jakmile se v této souvislosti vyřkne slovo „srdce“, jen málokdo si asi představí pulzující červenohnědý sval, ale na mysli mu vyvstane ten známý symbol. Kde se vlastně vzal? Na to je velice těžká odpověď a pravděpodobně se ji už asi nikdy nedozvíme.

  • Dalo by se říci, že symbol srdce je tu s námi odnepaměti.
  • Můžete ho totiž spatřit i na prehistorické kresbě v jedné španělské jeskyni.
  • Ono je to sice tak trochu sporné, protože někdo tvrdí, že je to prostě skvrna, ale my zůstaneme romantiky a budeme věřit, že pravěký umělec byl prostě zamilován a potřeboval to své vyvolené nějakým způsobem dát najevo.

Dnes k tomu máme mnohem více možností. Symbol srdíčka můžeme věnovat ve spoustě různých podob. Co ale asi každé ženě udělá největší radost, je šperk NÁRAMEK CHIRURGICKÁ OCEL FLAME HEART ROSE GOLD, který je tímto symbolem ozdoben. Velice oblíbený je řetízek na krk ŘETÍZEK TWO HEARTS, na němž jsou dvě spojená srdíčka. A hned bude na první pohled jasné, co tím chce darující říci.

Náramek Flame Heart  řetízkový

Kdo vlastně byl ten tajemný Valentýn?

Ale zpět k tomu magickému datu, kterým je čtrnáctý únor neboli svátek svatého Valentýna, který slaví zamilovaní po celém světě. Kdo byl tento světec, když byl ještě obyčejným člověkem?

  • Je velice zajímavé, že patronem zamilovaných je pravděpodobně biskup.
  • Od člověka z církevního světa bychom asi příliš pochopení pro taje lásky nečekali.
  • Tento římský biskup byl ale pravděpodobně světlou výjimkou.

Podle legendy se tento světec vzbouřil proti nařízení samotného císaře Marca Aurelia Claudia. Ten se rozhodl zrušit manželství. Ne, že by měl něco proti tomuto svazku, ale více nežli o zvýšení populace mu momentálně šlo o dostatečný počet vojáků. A který voják – novomanžel by rád odcházel od své mladé ženy? Jenže srdci se poručit nedá a mladí lidé si k sobě cestu najdou. Aby tak nedocházelo ke hříšným spojením, oddával biskup Valentýn mladé páry tajně. A aby císaře ještě více rozlítil (jistě neúmyslně), radil mladým mužům, aby své ženy neopouštěli.

  • Císař ztratil trpělivost definitivně a nechal biskupa Valentýna popravit.

V Čechách zažívá tento svátek svou renesanci

Jistě by biskupa Valentýna nesmírně potěšilo, že se na něho nezapomnělo ani po dalších 1700 let. Na jeho svátek dostávají ženy krásné valentýnské dárky v různých podobách. Náramky s něžnými srdíčky NÁRAMEK CHIRURGICKÁ OCEL LOVE ROSE GOLD. Řetízky, které mají milované ženě říci vše ŘETÍZEK LOVE ROSE GOLD za jejího dárce. Jedním z nejkrásnějších gest, jaké může muž udělat je, že daruje ke svatému Valentýnu šperk NÁUŠNICE S RŮŽOVÝM ZIRKONEM VE TVARU SRDCE jako překvapení své dlouholeté partnerce. Která žena by nebyla šťastná, když se dozví, že je pro svého partnera i po pěti, deseti či dvaceti letech stále tou jedinou?

  • Dárky v podobě šperků ale nejsou jedinou pozorností, která je s tímto svátkem spojena.
  • Další tradicí je darování květin.
  • I tento zvyk je úzce spojen přímo s osobností svatého Valentýna.

Podle legendy věnoval každému jím sezdanému páru květiny přímo z biskupské zahrady. Ani v Čechách nezapomínáme na tento krásný svátek. Jen nejméně jednu generaci tak trochu minul. Před druhou světovou válkou byl běžně uznávaný a zamilované páry si mezi sebou posílaly různá přání, dávaly dárky a slavily zásnuby.

  • Poválečná léta ale svatému Valentýnu příliš nepřála, a tak byl odsunut do pozadí.
  • Zpět do našich životů ho opět přivedla revoluce v roce 1989.
  • A to je dobře.
  • Lidé by si měli dělat radost.
  • A nejen jednou do roka.

Objevte šperky se zamilovaným symbolem srdce v naší kolekci Srdcovek ♥.

Objevit šperky se srdcem