Znáte všechny typy zapínání náušnic? Který je ten správný pro vás?

Nedílnou součástí každé náušnice je zapínání. Podle typu tohoto šperku se využívá několik možností, jak náušnici v uchu udržet a jak ji také zabezpečit.

Víte, jak se zapínají náušnice? Znáte všechny způsoby?

Šperky měly v dobách minulých tak trochu odlišný význam. Zatímco dnes je to v podstatě jen módě podléhající okrasa, dříve se podle náušnic daly identifikovat ženy z různých kmenů. Náušnice ale nebyly jen výsadou žen. Jejich nositelem byl i slavný faraon Tutanchamon. Je tedy zřejmé, že náušnice byly i znakem bohatství.

  • Je to docela logické.
  • Které místo na lidském těle by se pro tento účel hodilo lépe?
  • Uši jsou docela výrazným prvkem a tato ozdoba tam nikterak nepřekáží.

Jaké se tenkrát používaly druhy zapínání, se také můžeme jen domnívat. Ale pravděpodobně tehdejší zlatníci neměli tolik možností, jako ti dnešní. Dnes si můžete vybírat podle toho, jaké zapínání vyhovuje právě tomu vašemu ušnímu lalůčku. Náušnice musí dobře držet, pohodlně se nasazovat a nesmí zranit. Pochopitelně také není žádoucí, aby se tento šperk snadno vyvlékl a ztratil. Jedním z nejpoužívanějších typů zapínání je puzeta. Hodí se na většinu náušnic běžné velikosti. Mechanismus je jednoduchý. Náušnice disponuje tyčinkou, která se provlékne ušní dírkou a zezadu zajistí navléknutím puzety.

  • O poznání dokonalejší je zapínání na šroubkovou puzetu. Princip stejný, jen je zajištěna větší ochrana proti ztrátě. Takový typ tzv. šroubovacích náušnic je díky bezpečnosti velmi vhodný i pro děti.

Visací náušnice dlouhého tvaru jsou většinou vybavené takzvaným afro háčkem. Je ale určen pouze pro ženy, které mají v úmyslu náušnice na noc odkládat. V opačném případě by mohlo dojít k poškození ucha nebo samotné náušnice. Vzhledem k tomu, že šperk není zezadu jištěn, může dojít i ke ztrátě. Méně využívaným zapínáním je francouzský zámek. Někdy se mu také říká anglický zámek či řecký patent. Jedná se o zapínání pomocí pevného dříku se zářezem, který zaklapne do očka (vidlice) v zadní části náušnice. Tento systém se využívá u náušnic, u kterých je zapotřebí, aby pevně přilnuly na ucho a zakryly ušní dírku.

Velice oblíbenými náušnicemi jsou klasické kruhy. Dalo by se o nich říci, že nikdy z módy nevyjdou. Zapínání těchto náušnic je dokonale propracované. V ušní dírce drží díky tomu, že se drobný dřík (tyčinka) vsune do protilehlé části (trubičky) náušnice. Velká výhoda tkví hlavně v tom, že zapínání není vlastně viditelné. Ucho zdobí jen kruh, který není ničím narušen.

  • Náušnice v podobě malých kroužků, které jsou mechanickou částí rozdělené uprostřed, se doplňují kloubovým zapínáním. Tento mechanismus je tvořen kolíčkem se žlábkem, který sedne do dírky. Zapínání doprovází slyšitelné cvaknutí, přičemž náušnice se otevírají právě v kloubu.

Velmi frekventovaným druhem zapínání je takzvaný dámský patent. Své využití nachází i u větších druhů šperků. Mechanická část se uzavře klapkou a tím pádem nemůže dojít ke ztrátě šperku. Navíc tento způsob zapínání dodává náušnici elegantní vzhled. Zajímavě vypadá takzvaná klenotnická klipsa. Je to v podstatě kombinace klasické klipsy a háčku. I přesto, že se u nás zatím prosazuje velice pomalu, je tento způsob zapínání bezpečný a manipulace s ním snadná. Využívá se pro větší a také těžší náušnice.

Ošizeno nebude ani nepropíchnuté ucho

Co dělat v případě, že nemá žena propíchnutý ušní lalůček, a přesto se nechce této ozdoby vzdát? Možnosti jsou hned dvě. Buď může žena využít klasickou klipsu, která se dříve využívala především v bižuterii, ale dnes pronikla i do zlatých a stříbrných šperků anebo takzvaný anglický šroubek. Ten připomíná malý svěrák a je vhodný pro drobné typy náušnic. Pro ženy, které by se rády vyšperkovaly náušnicemi na klipsu jsou k dostání náušnice Clips On z naší kolekce náušnic z chirurgické oceli.

Kolekce náušnic