Celý březen rozdáváme náušnice zdarma k prstýnku s motivem zajíčka 🐰

Šperky se symbolem křížku

Srdce, nekonečno, křížek. Jedny z nejčastějších symbolů, které zdobí šperky. Čím je výjimečný právě křížek a je symbol kříže opravdu spojený jen a pouze s náboženstvím? Pojďte se o tomto tajemném symbolu dozvědět něco více.

 

Banner šperky s křížky

Kde se vzal symbol kříže?

Křížek = náboženství? Ano i ne. Je pravdou, že je symbol kříže asi nejčastěji spojovaný s náboženstvím. Nejedná se však pouze o křesťanství, křížek používala i jiná náboženství vzhledem k tomu, že díky svému tvaru představuje protnutí dvou směrů, a sice božského a lidského, nadpozemského i pozemského. Kříž však znali lidé i dříve ve starověku, používali ho například Babyloňané nebo Féničané, Křesťané si ho osvojili až o několik století později. Křížek tedy není spojený jen s náboženstvím, symbolizoval také čtyři světové strany, čtyři živly i křižovatku cest. Sloužil také k orientaci v čase a prostoru.

 

Křížek a křesťanství

Asi nikoho nepřekvapí, že když se řekne slovo kříž, většina z nás si tento symbol spojí s již zmíněným křesťanstvím. V kontextu s křesťanstvím se jedná o symbol sebeobětování a vykoupení. Křesťané šperky s křížkem často nosí jako symbol oddanosti k Bohu a drobný stříbrný nebo zlatý přívěsek ve tvaru křížku se dává dětem ke křtinám.

 

Symbol víry a ochrany

Kříž je spojený také se smrtí, protože právě na kříži byl ukřižovaný Ježíš Kristus, je proto vnímaný jako symbol smrti a nových začátků a samozřejmě také jako symbol víry.

 

Šperky s křížkem

Díky řadě významů, které křížek má, šperky s křížkem potěšíte nejen věřící, ale všechny, kteří chtějí nosit jedinečný šperk s hlubším významem. Asi nejčastěji se křížky vyrábějí v podobě přívěsků, křížky však mohou zdobit také náramky nebo náušnice.

 

 

 

TIP: Řetízek s křížkem a zirkony

Elegantní, jemný a zároveň nepřehlédnutelný. Právě takový je řetízek s přívěskem ve tvaru křížku, který je zdobený dvanácti třpytivými zirkony.

 

Stříbrný řetízek s křížkem bangles

 

 

TIP: Náramky s křížkem

Pokud přemýšlíte nad dárkem pro ženy, které milují stylové šperky, vaší pozornosti by neměl uniknout náramek z nylonové šňůrky s křížkem ze šperkovního stříbra či stříbrný korálkový náramek s hladkým křížkem.

 

Náramek s křížkem a černou šňůrkouKorálkový stříbrný náramek s křížkem
  

 

TIP: Náušnice s křížkem a prstýnek

Symbol křížku zdobí také třpytivé náušnice ze šperkovního stříbra posázené zirkony. Křížky jsou mírně zaoblené, a vytvářejí tak na uchu jedinečný efekt. Neodolatelně působí také prstýnek, který je dozdoben třemi ručně vsazenými čirými zirkony a z vnitřní strany je označen puncem ryzosti 925.

 

Stříbrné náušnice křížky zaoblenéPrsten s křížkem bangles

 

 

 

 

Potěšte sebe nebo své blízké šperky Bangles s motivem křížku, které vám přijdou zabalené v krásném dárkovém pytlíčku.

 

 

Šperky se symbolem křížku_3