Celý březen rozdáváme náušnice zdarma k prstýnku s motivem zajíčka 🐰

Den svatého Valentýna v číslech

Lásku si napříč celou zemí budou projevovat páry už v neděli 14. února. Možná už víte, že tento svátek, který je milně považovaný za americký, má ryze evropské kořeny a je připomínkou kněze Valentýna, který tajně oddával římské vojáky. Možná ale ještě nevíte, kolik lidí u nás den svatého Valentýna slaví nebo kolik párů se v tento den plný lásky na Valentýna zasnoubí v Americe. Přečtěte si více o zajímavých číslech spojených s Valentýnem a objevte také několik tipů na krásný dárek z lásky.

 

Náramek Spletené srdce dárek

 

Svátek svatého Valentýna v České republice

 

Podle průzkumů u nás svátek svatého Valentýna slaví zhruba čtvrtina lidí, tedy okolo 2 270 000 lidí. Tento svátek zamilovaných je oblíbený zejména u mladších. A jak Češi Valentýn slaví? Zhruba dvě pětiny berou své partnery na večeři. Valentýn je však nerozlučně spojený také s dárky, mezi ty nejoblíbenější u nás patří květiny, bonbony a šperky. Zajímavým číslem také je, že muži za valentýnský dárek v průměru utratí 750 Kč a ženy 600 Kč. Dohromady slavicí páry utratí téměř dvě miliardy korun. Den svatého Valentýna se nezadržitelně blíží.

 

 

Svátek svatého Valentýna v Americe

 

I přesto, že Valentýn opravdu kořeny v Americe nemá, je často s tímto státem spojovaný. A není také divu, právě americké oslavy svátku svatého Valentýna patří k těm nejvelkolepějším. Pokud byste se před tímto svátkem prošli některou z amerických ulic, pravděpodobně byste ve všech výlohách viděli zamilované symboly v čele se srdcem. Zatímco u nás slaví Valentýna každý čtvrtý, v Americe se jedná o 62 % populace.

 

 

Valentýn v Americe v číslech

Dohromady Američané za svátek svatého Valentýna utratí 18,5 miliard dolarů, v průměru tedy jeden Američan utratí 130 dolarů. Zajímavostí také je, že v tento den Američané nezapomínají ani na své mazlíčky, za které každoročně utratí zhruba 681 milionů dolarů, čímž také dokazují, že tento svátek není určený jen zamilovaným, ale všem milovaným. A jaké dárky si v Americe dávají nejčastěji?

 

 

Dárek v podobě sladkostí

V Americe lidé každý rok utratí neuvěřitelných 448 milionů dolarů za nákup sladkostí pro své blízké, každý rok také zakoupí 36 milionů bonboniér ve tvaru srdce.

 

 

Dárek v podobě květiny

O tom, že jsou květiny velmi oblíbeným valentýnským dárkem, svědčí fakt, že se jimi v Americe obdarovává 23 % lidí slavících tento den. Nejčastěji volí kytici složenou z několika druhů květin, na druhém místě se pak umístily červené růže.

 

 

Dárek v podobě šperku

Jedním z nejoblíbenějších valentýnských dárků zůstává šperk, v Americe na Valentýna za šperky utratí zhruba 6,5 miliard amerických dolarů. V tento výjimečný den také proběhne téměř 50 % žádostí o ruku.

 

 

TIP: Šperky se symbolem srdce

Symbolem, který dokáže snadno vyjádřit lásku, je srdce. Proto rozhodně neuděláte krok vedle, když svou milou potěšíte šperkem s motivem srdce. Šperky Bangles jsou skvělým tipem na dárek i díky tomu, že vám přijdou zabalené do krásného dárkového pytlíčku.

 

šperky se symbolem srdce