Rozdáváme náušnice zdarma k prstýnku s motivem zajíčka 🐰

Pravé perly? Sladkovodní a mořské.

Jak poznáte pravé perly? Je několik způsobů. Tím nejvíce prokazatelným, avšak pro zákazníka nemyslitelným je perlu rozříznout. Viděli byste pak jednotlivé vrstvy perleti. Pravou perlu lze poznat i pouhým zrakem. Mimo to, že mají nedokonalý tvar a jejich povrch je mírně zrnitý, stačí sledovat lom světla. Perly umělé mají skleněný odraz světla, kdežto perly pravé mají odraz světla matný, lehce duhový. Můžete zkusit i perlu lehce otřít o zub nebo alespoň nehtem. U pravé perly pocítíte jemně zrnitou vrstvu písku.

Ve šperkařství jsou nejčastěji používány perly sladkovodní a perly mořské. V obou případech jde o perly pravé. Sladkovodní perly bývají také označovány jako říční perly. Pokud by tedy někdo hledal rozdíl mezi sladkovodní a říční perlou, nedohledá se. Jde pouze o jiné názvosloví.

Sladkovodní neboli říční perly si získávají ve světě módy velkou oblibu. Hlavní výhodou je lepší dostupnost než u perel mořských, avšak na kráse a kvalitě jim nic neubývá. Jsou tak nádherným a velice žádaným prvkem ve „fashion“ světě. Důvodem lepší dostupnosti je, že v jedné perlorodce vzniká obvykle okolo 20-30 sladkovodních perel. U mořských perel jsou to maximálně dvě perly na jednu perlorodku. Dnes se sladkovodní perly pěstují na perlových farmách ve sladkovodních vodách, kde dochází k tzv. kultivaci. Vývoj perly tak lze po dobu jejího růstu do určité míry ovlivnit. Vzhledem k vysoké míře znečištění vod je tato forma téměř jedinou možností, jak tyto krásné sladkovodní perly vypěstovat.

 N%C3%A1ramky%20se%20sladkovodn%C3%ADmi%20perlami%20od%20bangles

Mořské perly se dělí na několik druhů. Každý druh je specifický pro svou velikost, zbarvení a oblast, ve které se pěstuje. Stejně jako sladkovodní perly jsou i tyto mořské perly kultivované a pěstují se na perlových farmách. Jedním z druhů jsou perly Akoya, charakteristické pro svůj kouzelný lesk a téměř dokonalý tvar. Zbarveny jsou do světlejších odstínů. Převládá bílá, lehce do růžového či žlutého tónu. Tyto perly jsou spíše menší velkosti, přičemž nejmenší mají něco kolem 2 mm, dorůstají až do velikosti 11 mm. Nejlépe se jim daří podél japonského pobřeží. Pěstují se ale také v Austrálii, Číně a Vietnamu. Zajímavým druhem jsou Tahitské perly, které jsou zbarvené do tmavých odstínů. Tato perla může být dokonce jako jediná na světě zcela černá. Patří k největším přírodním mořským perlám. Dorůstají až do 20 mm. Daří se jim podél tahitského pobřeží a ve Francouzské Polynésii. Nejvzácnější perly jsou perly z jižních moří (tzv. South Sea Pearls). Opravdu velmi krásné a velké perly v odstínech bílé, stříbrné i zlaté patří k nejdražším perlám na světě. Dorůstají do velikosti 20 mm a pěstují se v Indonésii, Austrálii, Japonsku či na Filipínách.

My na Bangles.cz jsme zařadili do kolekce perly sladkovodní. Můžete je spatřit na náramcích Fresh Pearl, které jsou zcela jedinečné. Na každém náramku je jedna nebo více sladkovodních perel, které díky svému přírodnímu charakteru dodávají náramku punc originality. Stejně jako každá žena, má každá perla svůj osobitý charakter. Jedná se o přírodní produkt, a tak drobná odchylka ve tvaru perel je na denním pořádku. Vždyť v nedokonalosti je přeci krása! :-)

V naší kolekci objevíte náramky s perlami navléknutými na elastické lanko a také šňůrkové náramky s perlami, u kterých perfektně přizpůsobíte velikost vaší ruce. Za zmínku určitě stojí luxusní korálkový náramek s perlami a stříbrným křídlem posázeným třpytivými zirkony nebo náramek s propletenou růžovou šňůrkou, jehož dominantou je řada sladkovodních perel. Radost (si) můžete udělat také stříbrným řetízkovým náramkem s perlami, u kterého velikost rovněž snadno upravíte vašemu zápěstí. Tyto a další náramky s přírodními sladkovodními perlami naleznete v kolekci náramků Fresh Pearl.

 Náramek Fresh pearl wingNáramek Sladkovodní perly