Co možná nevíte o svátku sv. Valentýna?

aaaaaaaaTo, že je Valentýn svátek všech zamilovaných, asi většina z nás ví. Ale víte, jak tento svátek vznikl? První legenda praví, že svátek je slaven na počest kněze Valentýna, který ve 3.století n.l. tajně oddával zamilované dvojice i přes zákaz římského císaře Claudia II. Císař Claudius II. sňatky vojákům zakázal, neboť se bál, že by dali přednost své rodině před bojem. Navíc podle něj podávali ženatí muži v bojích horší výsledky než ti svobodní. Kněz Valentýn měl být 14. února zatčen a později i popraven. Na počest kněze, který se nebál porušit nařízení svého císaře a oddával zamilované, připadá svátek sv. Valentýna právě na tento den. Druhá legenda praví, že kněz Valentýn měl léčitelské schopnosti. Ti, které svými schopnostmi uzdravil, se měli později obrátit na křesťanskou víru. Římští vrcholní představitelé se měli dozvědět o knězových "nekalých" praktikách, uvěznit ho a popravit. 

Za zmínku stojí i další legenda, podle které by měl být svátek sv. Valentýna odvozen od svátku Lupercalia. Ve starověkém Římě se v předvečer 14. února do tzv. uren lásky vhazovaly lístečky se jmény mladých dívek. Muži následně z urny vytáhli lísteček se jménem své budoucí lásky.

Jak se svátek sv. Valentýna slaví ve světě?

Tradice oslav svátku zamilovaných ve světě jsou hodně rozdílné a občas i komické, posuďte sami.

Německým symbolem svátku sv. Valentýna je prase - motiv prasete se hojně objevuje na valentýnských kartičkách, tzv. valentýnkách.

Na Filipínách se v tento den konají hromadné svatby, kdy si někdy i stovky párů na jednom místě řeknou své "ano".

V Japonsku obdarovávají muže ženy.

Ve Finsku a Estonsku se tento den více než zamilovaných týká oslavy přátelství.

Obdarujte i vy svoji lásku

Svátek zamilovaných se blíží, a tak pro vás máme několik tipů na krásný dárek pro svou drahou polovičku. Symbol srdce, který k Valentýnu neodmyslitelně patří, zařazujeme pravidelně do všech nových kolekcí. Podívejte se sami na šperky s ikonickým symbolem srdce.