Povrchové úpravy stříbra

Stříbrné šperky miluje mnoho lidí. Jsou velmi estetické a cenově dostupné. Stříbro je také vhodný materiál pro dodatečnou úpravu do zlatého nebo stále více oblíbeného rose gold provedení. Víte, jaké jsou druhy povrchových úprav stříbrných šperků než se dostanou do vašich rukou? Ať už kvůli barevnému vzhledu, estetické úpravě či pro zachování co nejdelší stálosti a lesku, stříbrný šperk prochází různými dodatečnými úpravami, které vám představíme v tomto článku.

 

Stříbrné pokovování

 

Každý si přeje, aby mu šperk dělal radost co nejdelší dobu. Právě proto se na šperk dodatečně nanáší další stoprocentní vrstva stříbra, díky které je šperk ještě více chráněn proti poškrábání a zachová si tak co nejdéle svou barevnou stálost a lesk. Téměř všechny stříbrné šperky z naší nabídky jsou takto upraveny. V parametrech produktů (pod fotkou u každého šperku) objevíte druh úpravy „ryzí stříbro plátované + antikorozní úprava“, což značí právě takovéto stříbrné pokovování.

 

Řetízek Nekonečno střbro 925
E-coating neboli e-nátěr

 

Velmi spolehlivá a častá forma nanášení ochranné vrstvy na šperk za pomoci elektrického proudu. Tento typ povrchové úpravy umožňuje nanést vrstvu rovnoměrně na všechny části každého šperku, a proto je hojně využíván na špercích, které objevíte v naší nabídce.

 

Oxidace

 

Některé šperky se z estetického důvodu dále upravují tzv. oxidací. Tato metoda chemického procesu se používá pro úpravu šperků, u kterých se chce dosáhnout jakéhosi 3D efektu zvýrazněním určité části. Bývá to například pro zvýraznění vyrytí nápisů nebo prvků v hlavním motivu šperku. Oxidace vtiskne dané části šperku tmavý vzhled, díky kterému motiv více vynikne a ožije. Můžete vidět například u šňůrkového náramku s medailonkem v podobě hor, kdy oxidace zvýraznila vrcholky.

Šňůrkový náramek hory
Rhodiování

 

Dodatečná úprava šperku nanesením vrstvy jiného kovu – rhodia. Rhodium je barevně podobné stříbru. Jeho výhodou je to, že je tvrdší a tím zajišťuje vyšší ochranu šperku proti poškrábání a zčernání přirozeným vlivem oxidace. Je vhodné i pro alergiky, neboť neobsahuje nikl. Stříbrné šperky z našich kolekcí jsou vyrobeny bez přidání niklu a pokud jsou dále pokryty rhodiem, svou antialergenní vlastnost si stále zachovávají.

Stříbrné šroubovací náušnice Čtyřlístky bangles
Zlaté pokovování (zlacení)

 

Metoda využití elektrochemického či chemického procesu pokovování stříbrného šperku nanesením tenké vrstvy zlata. Například u prstenů je tato vrstva o něco silnější, jelikož u těchto šperků dochází k vyššímu opotřebení.

 

Rose gold pokovování

 

Jedná se o stejnou metodu jako při zlatém pokovování. Nanesená vrstva obsahuje zlato a měď, což vytvoří tzv. růžový vzhled zlaté (rose gold). Různou kombinací z hlediska množství obsažených látek lze vytvořit více růžovější či zlatější vzhled šperku. Tuto vrstvu tvoří obvykle 75 % zlata a 25 % mědi. Vznikne tak 18 karátové růžové zlato, které stříbrný šperk pokryje a dodá mu populární rose gold vzhled.

Prsten srdeční puls gold bangles  Stříbrný řetízek srdce rose gold bangles  Stříbrné náramky, náušnice, řetízky a prsteny bangles