Jak vyřešit problémy se šperky snadno a rychle

jak vyřešit problémy se šperky snadno a rychle řetízek a prsten

„Existuje několik triků, jak šperky rychle upravit či opravit.“

Je vůbec možné si doma rychle a snadno upravit a opravit šperky? Nebudeme vám teď říkat nic o tavení, řezání ani o amalgamaci kovů. To by doma opravdu zvládl málokdo. I kdybyste měli všechny nástroje, je lepší podobné záležitosti nechat na odbornících. Pokud se vám ale najednou rozbije či zamotá  oblíbený řetízek, nesedí vám prstýnek, náramek je příliš krátký, nebo dlouhý, a potřebujete okamžitou záchranu, existuje několik triků, jak šperky rychle upravit či opravit. 

Zamotané řetízky 

„Budete potřebovat jemný dětský olej, vatovou tyčinku, dobré světlo a hodně trpělivosti.“

Tohle zažil asi každý z nás. Ať jste sebevíce opatrní, řetízky se prostě často zamotávají do odolných a pevných chumlů. Co dělat, když najdete ve šperkovnici jen uzle, které se nechtějí hnout? Budete potřebovat jemný dětský olej, vatovou tyčinku, dobré světlo a hodně trpělivosti. Hodně odolné a pevné uzle nejprve poťupkejte trochou oleje, ať povolí. Poté začněte od konce pomalu povolovat uzlíky. Směřujte ke středu a buďte hodně opatrní. Přílišným taháním byste mohli řetízek poškodit. Pokaždé, když nějaký uzel nebude chtít povolit, přidejte trochu oleje. 

Přetržený řetízek nebo poškozené zapínání

„Pomocí stužky můžete i snadno regulovat délku náhrdelníku.“

Běžíte ráno na tramvaj a najednou cítíte, jak vám váš oblíbený řetízek klouže dolů pod košili. Co teď? Než stihnete zajít ke zlatníkovi, zkuste si ho opravit sami. Jak svázat, prodloužit nebo navázat přetržený řetízek? Zkuste najít pevnou stužku, nebo nylonovou šňůrku a jehlu. Stužku pomocí jehly protáhněte druhým očkem (druhým od poškozeného) a to samé zopakujte i na druhé straně. Na stužce můžete udělat uzle pro upevnění na obou stranách řetízku a poté pevně svázat konce uprostřed. Pomocí stužky můžete i snadno regulovat délku náhrdelníku. Podobně to můžete udělat i s náramky. 

oprava šperků foto

Zmenšení prstýnku

„Možná, že se jedná jen o dočasnou změnu a prstýnek tak nemá smysl nosit do zlatnictví.“

Padá vám najednou váš oblíbený prstýnek s prstu? Možná, že se jedná jen o dočasnou záležitost a prstýnek tak nemá smysl nosit do zlatnictví. Pokud vám prstýnek padá kvůli změně teplot, úbytku váhy nebo jiných dočasných změn, zkuste tento problém vyřešit dočasnými pomůckami. Existuje jich celá řada. Pro zmenšení prstenu se často používají zmenšovací kovové korálky, které se vlepí na vnitřní obvod prstenu a dokáží ho zmenšit až o půl velikosti. Dalším je také plastový zmenšovák půlkruhového tvaru, který se vloží dovnitř prstenu. Není nepohodlný a dokáže prsten zmenšit o jednu celou velikost. Můžete pořídit i zmenšovací pomůcku ve tvaru písmene U, která prsten uzavřete zvenčí. Nasazuje se na vnitřní stranu prstu a můžete ho posunout tak, jak budete v danou chvíli potřebovat. Velikost prstenu tak můžete měnit i během dne. Existují i gumové spirály, které jednoduše omotáte kolem prstenu. Nevýhodou ale je, že když rozevřete dlaň, bude průhledná spirálka vidět. 

 A domácí rychlovka? Populární tavná pistole. Pomocí ní můžete dovnitř prstenu nanést malé množství lepidla, to nechte zaschnout a vystydnout. Poté si prstýnek zkuste. Měl by být až o půl velikosti menší. Hmotu potom snadno odstraníte. Půjde sama odloupnout. 

Zvětšení prstenu

„U chirurgické oceli změna velikosti není možná, proto se zkuste poradit s odborníky a případně prsten vyměnit.“

Zvětšení už může být problém. Pokud je váš oblíbený prstýnek z kvalitních materiálů, neměli byste do něho sami zasahovat. U chirurgické oceli změna velikosti není možná, proto se zkuste poradit s odborníky a případně prsten vyměnit. 

Náušnice 

„Stačí odstřihnout novou a nepoužitou gumu z tužky a jednoduše jí náušnicí propíchnout.“

Představte si třeba, že na dovolené ztratíte zavírání u náušnic. Co teď? I to je možné vyřešit. Pomocí gumy na gumování. Stačí odstřihnout novou a nepoužitou gumu z tužky a jednoduše ji náušnicí propíchnout. Na lehké náušnice můžete použít jen malý kousek, na ty těžší pak odstřihněte více. Takto po domácku vyrobené zapínání by mělo vydržet bez problémů i několik hodin nošení. Nebo můžete použít obyčejnou kancelářskou gumičku. Tu pevně odmotejte okolo konce náušnice a je to.

Do kolekce šperků