Chirurgická ocel a její využití ve šperkařství

výroba šperku

"Chirurgická ocel je jedním z nejvyhledávanějších materiálů pro výrobu šperků." 

Na Bangles najdete celou řadu šperků z různých materiálů. V našich kolekcích objevíte spoustů šperků z chirurgické oceli. Náramky na ruku i nohu, náušnice, řetízky a náhrdelníky. Šperky z chirurgické oceli také naleznete hojně v naší kolekci šperků pro muže. A není to náhoda. Tento materiál je totiž velmi oblíbený nejen mezi zákazníky, ale i mezi samotnými šperkaři. Proč tomu tak je?

Chirurgická ocel je jedním z nejvyhledávanějších materiálů pro výrobu šperků. Vydrží totiž téměř vše, je lehká a hezká na pohled. Nemusíte se bát, že byste na ni měli alergii, poničili ji namáčením nebo že byste s ní příliš dřeli o jiné kovy. U tohoto super odolného materiálu nehrozí, že byste ho neopatrným zacházením vyřadili z provozu. Ale nic není nezničitelné, takže i u ní je dobré být opatrný. Co všechno možná o chirurgické oceli ještě nevíte? 

Co to je? 

Chirurgická ocel je mimořádně odolná, korozivzdorná a lehká slitina. Skládá se ze železa, chromu, uhlíku a dalších kovů. Díky každé jednotlivé složce získává své specifické vlastnosti. Její typický lesk jí například dodává právě chrom. 

"V porovnání s ostatními kovy využívanými ve šperkařství je poměrně mladým materiálem."

Náušnice Zirconia z chirurgické oceli

Kde a jak vznikla?

Chirurgická ocel je v porovnání s ostatními kovy využívanými ve šperkařství poměrně mladým materiálem. Prvním „šperkem“, který z ní byl vyroben, byly pánské hodinky. Masově se pro výrobu šperků začala používat až o téměř století později, počátkem 20. století, a to především díky svému vzhledu a ideálním vlastnostem. 

"Bez problémů ji snesou i lidé s alergií na nikl."

Kde ji najdeme? 

Asi nikdo z nás se jí ještě nevyhnul. Najdete ji totiž téměř všude. Původně se chirurgická ocel, jak název napovídá, využívala v medicíně. Především pro výrobu chirurgických nástrojů. Používá se i v řadě různých průmyslových odvětví. Ušlechtilých ocelí známe několik druhů. Nerezovou, chirurgickou a damascénskou. Všechny jsou velmi kvalitní, ale ve šperkařství se nejvíce rozšířila právě chirurgická. Bez problémů ji snesou i lidé s alergií na nikl. 

"Můžete ji najít jak v matném, tak velmi lesklém provedení."

Pánský náhrdelník tesák

Jaké má výhody? 

Je hypoalergenní, odolná proti odření i teplotním výkyvům a také je lehká. Jejím největším pozitivem je také její hezký vzhled. Můžete ji najít jak v matném, tak velmi lesklém provedení. Je možné ji kombinovat s jinými kovy a měnit její barvu. Ideální je na cokoliv, co je umístěno blízko těla, proto se ve většině případů využívá na piercingy a náušnice. Výhodou je i její příznivá cena, která ji činí velmi dostupnou. 

"Nehrozí změna barvy, poškození oděrem, alergické reakce či jiné poškození."

Jak se o ni starat? 

Jedna z největších výhod chirurgické oceli je její nenáročnost. Ve zkratce, nemusíte s ní dělat vůbec nic. Nehrozí změna barvy, poškození oděrem, alergické reakce či jiné poškození. Pokud máte lesklý šperk, bude možná potřeba ho jednou za čas přeleštit, u matného zpracování ale není třeba ani to. Rozhodně ale šperky udržujte v čistotě. Ocel sice vydrží krásná navždy, může se ale ušpinit od potu a od okolních vlivů a tím i zmatní. Čištění chirurgické oceli ale není nic složitého. Můžete ji jednoduše opláchnout mýdlem pod tekoucí vodou a otřít ručníkem. Pozor ale na kamínky, barvení a další součásti šperku, které už tolik odolné být nemusí. 

"Obrovskou výhodou je nízká ekologická zátěž."

náramek shine eco

A jaké je další plus?

Další a obrovskou výhodou je nízká ekologická zátěž, kterou výroba a zpracování chirurgické oceli provází. Na rozdíl od jiných kovů je totiž velmi nenáročná a nezatěžuje tolik životní prostředí. Dá se také kompletně recyklovat. 

"Na rozdíl od jiných kovů není možné provádět úpravy a změny velikosti."

Na co pozor? 

U chirurgické oceli na rozdíl od jiných kovů není možné provádět úpravy a změny velikosti. Dejte tak pozor při výběru šperků, aby Vám velikost dobře seděla. Především při výběru náramků se řiďte naším doporučením v článku Jak správně vybrat velikost náramku.

Objevit náramky z chirurgické oceli