10 tipů jak se starat o šperky se zirkony, aby byly dlouho jako nové.

Co by to bylo za šperk, kdyby se neleskl a netřpytil už na dálku. Když máme nějaký nosit, chceme přece, aby doplnil to, jak záříme. A právě hvězdný třpyt na špercích z naší nabídky mají na svědomí krásné a výrazně třpytivé zirkony. Jak se o ně starat, aby dlouho vydržely? 
 
Zirkon řetízek Amor a pytlíček
 
 "Na zirkony používejte vždy jen šetrný hadřík ze syntetického vlákna namočený ve vlažné vodě"
 
Na většině třpytivých šperků najdete právě kubické zirkony. Opravdu výrazně se třpytí a v lesku je jen tak něco nezastíní. I proto se využívají stejně jako diamanty. Zirkony nejsou tak tvrdé jako diamanty, a tak je potřeba se o ně více starat. 
 
Na kubické zirkony, které jsou přilepené, není vhodné používat žádné domácí techniky čištění. Pozor si dejte na ocet, alobal, kyselinu citronovou, saponáty, ale také horkou vodu a papírové utěrky. 
 
Na zirkony používejte vždy jen šetrný hadřík ze syntetického vlákna namočený ve vlažné vodě. U jemných šperků vždy platí, že je nejlepší s nimi zacházet s maximální opatrností. Rozhodně je tedy sundavejte před sprchováním, na spaní, při cvičení, vaření, zahradničení a dalších aktivitách a to i pokud si na ně berete rukavice. Šperky se mohou odřít, zmáčknout nebo zapařit.
 
"Šperky sundavejte i během česání a líčení"
 
Zirkon prsten vlnky stříbrný
 
  
Sundavejte je proto i během česání a líčení. Různé chemické přípravky, které se běžně používají při vlasovém stylingu a líčení, totiž mohou šperky poškodit. 
 
V ideálním případě je sundavejte i pokud si mažete ruce. Mastný krém a parfemace mohou šperkům a lesku zirkonů také uškodit. 
 
Zjednodušeně, šperky noste na parádu, ale nezapomínejte, že ne každá vaše aktivita je pro ně vhodná. Sundavejte je jako první věc, když přijdete domů, a nandavejte je až jako poslední při odchodu. 
 
Vše jsme shrnuli do praktického desatera:
 
  1. Pravidelné čištění
     K udržení lesku šperků se zirkonem je důležité je pravidelně čistit. Použijte jemný mýdlový roztok a měkký kartáček (ideálně starý na zuby). Po čištění šperky důkladně opláchněte vodou a osušte měkkým hadříkem z umělého vlákna.
  2. Vyvarujte se chemikálií
    Vyhýbejte se kontaktu šperků s chemikáliemi, jako jsou parfémy, vlasové spreje, čisticí prostředky nebo chlór, které mohou poškodit povrch šperků nebo způsobit změnu barvy kamenů.
  3. Opatrné nošení
     Při fyzické práci nebo sportu šperky se zirkony sundejte, aby nedošlo k jejich poškození nebo ztrátě.
  4. Skladujte je odděleně
    P
    ředejdete tak poškrábání. Šperky se zirkonem uchovávejte odděleně od ostatních šperků, nejlépe v měkkém pytlíčku nebo šperkovnici s oddíly.
  5. Chraňte před sluncem a teplem 
    Přílišné vystavení slunci nebo vysokým teplotám může šperkům škodit. Uchovávejte je proto na chladném a tmavém místě.
  6. Vyhněte se kontaktu s vodou 
    Přestože je občasný kontakt s vodou neškodný, pravidelné nošení šperků ve vodě, například při koupání nebo mytí nádobí není ideální. Vždy je před takovými aktivitami sundejte.
  7. Používejte speciální čisticí prostředky 
    Pro hloubkové čištění je vhodné použít čisticí prostředky určené speciálně pro šperky se zirkony. Dbejte na dodržení návodu na použití.
  8. Opatrně s ultrazvukovým čištěním 
    Ultrazvukové čističky používejte s opatrností, některá nastavení a programy můžou kameny zirkonu uvolnit nebo poškodit.
  9. Pravidelné kontroly 
    Pravidelně kontrolujte šperky, zda nemají uvolněné kamínky nebo nejsou jinak poškozeny. V případě potřeby navštivte odborníka a nechte si šperky opravit. 
  10. Profesionální údržba 
    Nezapomeňte šperky se zirkony občas zanést k profesionálnímu šperkaři na kontrolu k profesionálnímu vyčištění. Pomůže to zachovat jejich krásu a dlouhověkost.

 Objevit šperky Bangles.cz